Bułeczki z mięsnym farszem

Oceń ten przepis!

3/5 3 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 16

3/5 3 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

farsz

bułki

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości kilka razy zmieniając wodę. Ugotowane mięso mielimy razem z kapusta. Dodajemy podsmażona na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem.
  2. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.
  3. Kiedy jest już gładkie i elastyczne zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części.
  4. Z każdej części formujemy placuszek na którym następnie układamy farsz.
  5. Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.
  6. Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.
  7. Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.

Opis przepisu:

Bułeczki z farszem mięsnym mogą być świetną propozycją na lunch lub drugie śniadanie, które zabierzemy do pracy. Tak czy inaczej – smakują wybornie, a swoją zawartością potrafią zaskoczyć ludzi, których postanowimy nimi obdarować. Warto – ich zadowolone miny zrekompensują Wam trudy w kuchni! Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?