Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 20

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Rozczyn wlać do mąki,dodać jajka z cukrem,szczyptę soli i wyrabiać,dolewając roztopiony tłuszcz.Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki ( zależy czym wyrabiamy:).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu,gdy ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Ciasto wyłożyć na brytfannę.
  6. Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodać cukier i cynamon,wymieszać.Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.
  7. Posypać posypką - pól margaryny,1 szklankę maki,pół szklanki cukru i cukier waniliowy i żółtko.Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.
  8. Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec ok.50 min.,w temp.170 - 180 stopni.
  9. Ostudzone posypać cukrem pudrem..

Opis przepisu:

Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest bardzo smaczne i naprawdę pięknie pachnie. Zapach ciasta drożdżowego często kojarzy się nam z ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, nic więc dziwnego, że z przyjemnością je pieczemy i zajadamy.

Kołocz śląski z jabłkami i posypką to przykład na pyszne ciasto drożdżowe, które wypełni dom wspaniałymi zapachami i rozpłynie się w ustach cudownym smakiem. Dodatkowo jest to przepis regionalny, bardzo popularny na terenie Górnego Śląska.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?