Gulasz węgierski

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 12 godz. 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Karkówkę kroimy w kostkę i nacieramy solą. Zalewamy octem wymieszanym z olejem, wodą oraz curry i odstawiamy do lodówki.
  2. Następnego dnia na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, bez marynaty. Przesmażamy na złoto.
  3. W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, papryczkę chili oraz czosnek bardzo drobno siekamy. Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a po 4 minutach chili i czosnek. Całość mieszamy i smażymy do momentu poczucia aromatu smażonego czosnku.
  4. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną. Wsypujemy jeszcze przyprawy ziołowe (kolendrę rozgniatamy w palcach). Zagotowujemy i garujemy 10 minut na największym stopniu. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki, zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na koniec przyprawiamy jeszcze ziołami prowansalskimi i gotowe. Wybornie smakuje z ogórkiem kiszonym i kaszą jęczmienną. Smacznego.

Opis przepisu:

Gulasz węgierski to klasyczny, pyszny obiad, który posmakuje i zapełni brzuchy całej rodziny. Przygotowanie trwa trochę czasu, ale efekt końcowy zachwyca i rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Fantastyczny aromat, który uniesie się w powietrzu, przyciągnie wiele ciekawskich osób. Mniam!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?