Matiasy w oleju

4/5 4 26 5 1

przygotowanie: 45 min

oczekiwanie: 30 min

porcje: 8 porcji

Śledź w oleju to dla wielu kulinarny skarb narodowy. Absolutny niezbędnik wigilijnego stołu podawany jest w wielu odsłonach – na słodko lub słono, w oleju lub śmietanie, w sosie musztardowym lub w białym winie. Dziś przedstawiamy przepis na tradycyjne matiasy w oleju z cebulką i charakternym octem. Śledzie w oleju zajadaj ze świeżym pieczywem i kwaśnym dodatkiem, na przykład kiszonego ogórka.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na początku matiasy namoczyć w wodzie około 10 minut
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać wodą.
  3. Dodać ocet, zagotować i wystudzić.
  4. Śledzie odcedzić z wody, pokroić w paseczki
  5. Cebulę odcedzić na sicie.
  6. Układać warstwowo w misce, śledzie, cebula i tak jeszcze dwa razy.
  7. Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Włożyć do lodówki na min 30 minut do przełamania smaków.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.