Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 24

4/5 4 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczana , starta na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolita masę.
  2. Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.
  3. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut.Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru,
  4. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy ( robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając aby nie było grudek. Dodamy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  5. Polewamy pulpety.

Opis przepisu:

Pomysł na mięsny, ale stosunkowo lekki obiad - pulpety z indyka z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cebulką i ulubionymi przyprawami. A wszystko to pod pierzynką sosu koperkowego przygotowanego na bazie masła. Pulpety z indyka znikną ze stołu tak szybko, jak się na nim pojawią, zwłaszcza jeśli podasz je z ulubioną surówką!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?