1

2

Przepisy

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

3/5 3 22 5 1

przygotowanie: 27 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 24 porcje

Pomysł na mięsny, ale stosunkowo lekki obiad - pulpety z indyka z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cebulką i ulubionymi przyprawami. A wszystko to pod pierzynką sosu koperkowego przygotowanego na bazie masła. Pulpety z indyka znikną ze stołu tak szybko, jak się na nim pojawią, zwłaszcza jeśli podasz je z ulubioną surówką!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczana , starta na tarce cebulą i przyprawami. Wyrabiamy na jednolita masę.
  2. Formujemy pulpeciki ciut większe od włoskiego orzecha.
  3. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut.Odławiamy pulpeciki. Zostawiamy około 1,5 szklanki wywaru,
  4. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę około 2 łyżki. Podsmażamy ( robimy zasmażkę). Dodajemy wywar z pulpetów energicznie mieszając aby nie było grudek. Dodamy koper posiekany oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  5. Polewamy pulpety.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: