Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Produkty Dobre Dłużej

zero waste czy wiesz, że

Produkty w Twojej kuchni są Często Dobre Dłużej

niż wynikałoby z daty widniejącej na opakowaniu? Trzeba tylko umiejętnie je rozróżniać. W naszej kampanii podpowiemy Ci, jak to zrobić.
Zero waste

Jak pokazuje raport Banków Żywności w Polsce

aż 64% dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Przede wszystkim nie potrafią wykazać różnicy pomiędzy „najlepiej spożyć przed", a "należy spożyć do". Brak zrozumienia tych oznaczeń prowadzi do niepotrzebnego wyrzucania jedzenia.
zero waste

Oznaczenie "Najlepiej spożyć przed"

jest zobowiązaniem producenta, że produkt nie zmieni swoich właściwości w zakresie smaku, wyglądu, zapachu i konsystencji do określonej daty. Do niej produkt z pewnością będzie smakował najlepiej. Przy prawidłowym przechowywaniu produktu często może być bezpiecznie spożywany po jego upływie.

Z kolei Należy spożyć do jest to termin przydatności do spożycia, a jednocześnie środek bezpieczeństwa. Po upływie tej daty żywność nie powinna być spożywana, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia, Dotyczy to w szczególności świeżej i łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby.

Jeśli więc masz w swojej kuchni produkt z datą: należy spożyć przed, to nie wyrzucaj go od razu po terminie. Zaufaj swoim zmysłom i sprawdź, czy wciąż nadaje się do jedzenia. W ten sposób pomożesz planecie i swojemu portfelowi, 

zero waste - produkty biorące udział w akcji

Sprawdź

WINIARY Sos Pieczeniowy Jasny
POMYSŁ NA Zapiekankę Ziemniaczaną z Mięsem
POMYSŁ NA Spaghetti Po Bolońsku
WINIARY Zupa Grochowa
Etykiety Winiary
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu