Risotto grzybowo-parmezanowe ze specjalnym ryżem Carnaroli

Oceń ten produkt!

5/5 5 7 5 1
  • Porcje 4

5/5 5 7 5 1
  • Porcje: 4

Teraz dzięki nowemu Risotto od WINIARY możesz przygotować idealnie włoskie danie zaledwie w 30 minut!

Grzybowo-parmezanowe risotto WINIARY to starannie dobrana kompozycja łagodnych pieczarek, szlachetnych borowików, wyrazistego parmezanu, pełnych aromatu ziół i przypraw oraz specjalnego włoskiego ryżu Carnaroli. To wyjątkowe połączenie tworzy wyśmienite danie zamknięte w delikatnej kremowej konsystencji.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij ją w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodaj ryż do garnka i smaż razem z cebulą przez 30 sekund, cały czas mieszając.
  2. Wlej do garnka 700 ml zimnej wody oraz dodaj zawartość saszetki z sosem, dobrze wymieszaj i zagotuj.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij z ognia, dodaj masło, dobrze wymieszaj i odczekaj 5 minut.
  4. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na złocisty kolor. Risotto podawaj z podsmażonym kurczakiem.

Ryż: ryż biały Carnaroli. Może zawierać: gluten, seler.

Sos grzyby i parmezan: sól, suszone grzyby 18% (pieczarka, borowiki), skrobia kukurydziana, śmietanka w proszku (z mleka), mąka pszenna, zagęszczony sok z pieczarki 7,9%, ser w proszku (z mleka) 4,6% (w tym parmezan 3,7%), suszony czosnek 3,2%, aromaty, liść pietruszki, olej słonecznikowy, przyprawy (pieprz czarny, kurkuma, liść laurowy), ekstrakt drożdży, serwatka w proszku (z mleka).
Może zawierać: jaja, soję, seler, gorczycę.

Typowe
wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu w 100g w 1 porcji (ok. 297g) % RWS w 1 porcji
Wartość energetyczna 97kcal 288kcal 14%
Białko 5,0g 15,0g 30%
Węglowodany 13,7g 40,9g 16%
w tym cukier 0,2g 0,7g 1%
Tłuszcze 2,3g 6,7g 10%
w tym nasycone 1,3g 4,9g 20%
Błonnik 0,6g 1,8g -
Sól 0,47g 1,4g 23%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!