WINIARY POMYSŁ NA... Grilla 2w1: marynata słodkie chili do karkówki oraz dip czosnkowy

4/5 4 1 5 1
4/5 4 1 5 1

Marynata do karkówki z lekko pikantnych papryczek chilli i słodkiego miodu pozwoli Ci przygotować smaczne mięso w krótkim czasie, bez konieczności wielogodzinnego marynowania. Do tego mamy dla Ciebie czosnkowy dip, który idealnie pasuje do mięsa, ale sprawdzi się również jako dodatek do warzyw.

WINIARY POMYSŁ NA… Grill 2 w 1 to limitowana wakacyjna oferta produktów, które pozwolą Ci w prosty sposób przyrządzić marynatę chilli do ulubionych mięs z grilla. W jednej saszetce znajdziesz marynatę do karkówki, w drugiej dodatek w postaci dipu, bądź masełka.

Sposób przygotowania

  1. Zawartość szerokiej saszetki ze składnikami do marynaty wymieszaj z trzema łyżkami oleju oraz z sokiem z połowy pomarańczy i wmasuj w mięso. Pozostaw w lodówce na godzinę.

  2. Zawartość wąskiej saszetki ze składnikami do dipu wymieszaj ze 100 ml jogurtu i odstaw.

  3. Wyjmij mięso z lodówki i grilluj około 5 minut z każdej strony.

  4. Mięso podawaj z dipem i słupkami warzyw.

  • karkówka w plastrach (60 dag)
  • olej (3 łyżki)
  • sok z pomarańczy (0,5 sztuki)
  • jogurt naturalny (100 ml)
  • ogórek (1 sztuka)
  • marchew (1 sztuka)
Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu w 100 g w 1 porcji (ok. 128 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 273 kcal 348 kcal 17%
Białko 13,5 g 17,2 g 34%
Węglowodany 2,8 g 3,6 g 1%
w tym cukier 1,7 g 2,2 g 2%
Tłuszcze 23,0 g 29,3 g 42%
w tym nasycone 6,8 g 8,6 g 43%
Błonnik 0,4 g 0,5 g -
Sól 0,88 g 1,1 g 19%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!