WINIARY POMYSŁ NA... klopsiki w sosie bolońskim

Oceń ten produkt!

4/5 4 112 5 1
  • Porcje 6

4/5 4 112 5 1
  • Porcje: 6

WINIARY POMYSŁ NA… Klopsiki w sosie bolońskim to mieszanka pomidorów i aromatycznych ziół, dzięki którym przyrządzisz pulpeciki idealnie doprawione. Klopsiki wielkości orzechów włoskich obtocz w pachnących przyprawach, które znajdziesz w WINIARY POMYSŁ NA… Klopsiki w sosie bolońskim, a następnie wymieszaj je z sosem ze skąpanych w słońcu pomidorów. Do całości dodaj charakterną czerwoną cebulę i zapiecz danie w woreczku, dzięki czemu gotowe klopsiki będą jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Klopsiki w sosie bolońskim możesz podawać z tym, co lubisz najbardziej, np. ziemniakami lub kaszą, jednak by włoskiej tradycji stało się zadość klopsiki należy podawać w towarzystwie makaronu.

Sposób przygotowania

  1. Podgrzej piekarnik do temperatury 200oC. do mięsa mielonego dodaj 1 łyżkę przyprawy z dolnej części opakowania, pozostałą wymieszaj z pomidorami z puszki.

  2. Mięso wymieszaj z przyprawą i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Włóż do woreczka z górnej części opakowania, dodaj puszkę krojonych pomidorów wymieszanych z przyprawą i jedną posiekaną czerwoną cebulę.

  3. Zamknij woreczek czerwoną zapinką i ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut.

  4. Po wyjęciu z piekarnika, odetnij końcówkę woreczka z zapinką. Uważaj na gorący woreczek i wydostające się z niego powietrze.

suszone warzywa 48,1% (pomidor 20,8%, ziemniak, cebula, czosnek), sól, skrobia kukurydziana, cukier, mąka pszenna, zioła 2,4% (bazylia, liść pietruszki, oregano, tymianek, rozmaryn), ekstrakt drożdży, aromaty, olej słonecznikowy, pieprz czarny, zagęszczony sok z cytryny,
Może zawierać: jaja, soję, mleko, seler, gorczycę.

  • mięso mielone (500 g)
  • cebula czerwona (50 g)
  • pomidory krojone (1 puszka)
Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza w 100 g gotowego dania w 1 porcji (165 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 155 kcal 255 kcal 13%
Białko 10 g 16,4 g 33%
Węglowodany 3,8 g 6,2 g 2%
w tym cukier 2,2 g 3,6 g 4%
Tłuszcze 10,9 g 18 g 26%
w tym nasycone 3,8 g 6,3 g 32%
Błonnik 0,8 g 1,3 g -
Sól 0,63 g 1 g 17%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!