1

2

Przepisy

WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka w śmietankowym curry

4/5

Porcje 4

Informacja
o wartościach odżywczych

Wartości odżywcze produktu

Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza w 100 g w 1 porcji (ok. 270 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 117 kcal 317 kcal 16%
Białko 10,3 g 27,8 g 56%
Węglowodany 1,6 g 4,3 g 2%
w tym cukier 0,4 g 1,1 g 1%
Tłuszcze 7,7 g 20,8 g 30%
w tym nasycone 2,6 g 7,0 g 35%
Błonnik 0,2 g 0,5 g -
Sól 0,57 g 1,5 g 25%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka w śmietankowym curry to idealny sposób na dobrze doprawionego i soczystego kurczaka w orientalnym wydaniu. Kompozycja indyjskich przypraw sprawi, że nasze danie będzie naprawdę wyjątkowe. Możemy podać je z ryżem lub makaronem i świeżymi sałatami.

Sposób przygotowania

  1. Potrzebujesz:
    - 1 kg pałek z kurczaka (ok. 8 sztuk)
    - 50 ml śmietanki 30% tłuszczu
  2. Podgrzej piekarnik do 200°C. Nie używaj funkcji grill. Do woreczka z górnej części opakowania włóż pałki z kurczaka i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i 50 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu. Woreczek zamknij czerwoną zapinką, którą znajdziesz w woreczku.
  3. Delikatnie obracając woreczek, równomiernie rozprowadź przyprawę i śmietankę na mięsie.
  4. Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na niższym poziomie przez 60 minut.
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika odetnij końcówkę woreczka z zapinką. Uważaj na gorący woreczek i wydostające się z niego powietrze.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: