Chłodnik buraczkowy WINIARY

Oceń ten produkt!

4/5 4 76 5 1
  • Porcje 4

4/5 4 76 5 1
  • Porcje: 4

Chłodnik buraczkowy to najbardziej popularna wersja wiosennej zupy. Aromatyczny koperek i szczypiorek oraz buraczki sprawią, że ten rodzaj zupy stanie się Twoim ulubionym posiłkiem podczas letnich miesięcy.
Sprawdź nasze przepisy na chłodnik buraczkowy i ciesz się ich orzeźwiającym smakiem!

Sposób przygotowania

  1. Zawartość opakowania zalej 300 ml wrzącej wody, dobrze wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.

  2. Jajka ugotuj na twardo, następnie jedno pokrój w kostkę, pozostałe na ćwiartki. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj drobno.

  3. Do 500 ml jogurtu dodaj ostudzoną zupę, ogórek, szczypiorek i jajko pokrojone w kostkę. Całość dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Podawaj z ćwiartkami jajek.

  • jogurt naturalny (500 ml)
  • zielony ogórek (150 g)
  • jajko (3 sztuki)
  • świeży szczypiorek (5 g)
Typowe
wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu w 100ml w 1 porcji (287 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 56 kcal 159 kcal 8%
Białko 3,4 g 9,8 g 20%
Węglowodany 6,0 g 17,3 g 7%
w tym cukier 4,6 g 13,2 g 15%
Tłuszcze 1,9 g 5,6 g 8%
w tym nasycone 0,8 g 2,4 g 12%
Błonnik 0,1 g 0,4 g -
Sól 0,71 g 2,0 g 33%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!