1

2

Przepisy

WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem

4/5

Kalorie 167 kcal / 1 porcję

Porcje 4

Informacja
o wartościach odżywczych

Wartości odżywcze produktu

Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu w jednej porcji (336 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 167 kcal 560 kcal 28%
Białko 8,2 g 27,6 g 55%
Węglowodany 12,4 g 41,7 g 16%
w tym cukier 1,6 g 5,4 g 6%
Tłuszcze 9,2 g 30,9 g 44%
w tym nasycone 3,7 g 12,4 g 62%
Błonnik 0,7 g 2,4 g -
Sól 0,54 g 1,8 g 30%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

WINIARY Pomysł Na... Lasagne po bolońsku z parmezanem to idealna propozycja na rodzinny posiłek. Możesz ją podać z sałatą ze świeżych warzyw i dodatkiem ziół. Twoja rodzina będzie zachwycona tym daniem!

Sposób przygotowania

  1. Lista zakupów:
    - 9 płatów makaronu lasagne
    - 500 g mięsa mielonego
    - 1 łyżka przecieru pomidorowego
    - 150 ml śmietanki 12%
    - 50 g startego żółtego sera
  2. WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem

    Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.

  3. WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem

    Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  4. WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem

    Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i makaronu. Na ostatnią warstwę makaronu połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.

  5. WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem

    Piecz bez przykrycia od dołu w 180°C bez termoobiegu przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: