WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich

Oceń ten produkt!

5/5 5 59 5 1
  • Porcje 4

5/5 5 59 5 1
  • Porcje: 4

WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich może stanowić część dobrze zbilansowanego posiłku. Usmażona pierś podana z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką ze świeżych warzyw to dobrze skomponowany i smaczny obiad.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową) na małym ogniu na kuchence gazowej lub średniej mocy w kuchence elektrycznej. Nie dodawaj tłuszczu.

  2. Lekko rozbij pierś kurczaka (ok. 150 g) na grubość 1,5 – 2 cm.

  3. Umieść pierś na jednej połowie pergaminu, drugą zaś przykryj mięso od góry.

  4. Połóż mięso zawinięte w pergamin na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smaż na małym ogniu na kuchence gazowej lub na średniej mocy w kuchence elektrycznej 5 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone.

  5. Przełóż całość na talerz i wyrzuć pergamin. Smacznego!

  6. • Jeśli mięso jest grubsze niż 2 cm, smaż 7 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone.
    • Jeśli zioła na pergaminie przypalają się, zmniejsz moc kuchenki i wydłuż czas smażenia.
    • Produkt nie nadaje się do przygotowania w kuchence mikrofalowej, piekarniku ani na grillu.
  • WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich (1 opakowanie)
  • filet z kurczaka 150 g (4 sztuki)
Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu w 100 g w 1 porcji (ok. 150 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 110 kcal 172 kcal 9%
Białko 20,9 g 32,6 g 65%
Węglowodany 0,8 g 1,2 g 0%
w tym cukier 0,4 g 0,6 g 1%
Tłuszcze 2,5 g 3,9 g 6%
w tym nasycone 0,8 g 1,2 g 6%
Błonnik 0,4 g 0,6 g -
Sól 0,83 g 1,3 g 22%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!