WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z papryką

Oceń ten produkt!

4/5 4 96 5 1
  • Porcje 4

4/5 4 96 5 1
  • Porcje: 4

WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z papryką może stanowić część dobrze zbilansowanego i smacznego posiłku. Usmażona pierś będzie świetnym dodatkiem do sałaty i świeżych warzyw. Bardzo dobrze smakuje również z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową) na małym ogniu na kuchence gazowej lub średniej mocy w kuchence elektrycznej. Nie dodawaj tłuszczu.

  2. Lekko rozbij pierś kurczaka (ok. 150 g) na grubość 1,5 – 2 cm.

  3. Umieść pierś na jednej połowie pergaminu, drugą zaś przykryj mięso od góry.

  4. Połóż mięso zawinięte w pergamin na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smaż na małym ogniu na kuchence gazowej lub na średniej mocy w kuchence elektrycznej 5 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone.

  5. Przełóż całość na talerz, wyrzuć papirus. Smacznego!

  6. • Jeśli mięso jest grubsze niż 2 cm, smaż 7 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone.
    • Jeśli zioła na pergaminie przypalają się, zmniejsz moc kuchenki i wydłuż czas smażenia.
    • Produkt nie nadaje się do przygotowania w kuchence mikrofalowej, piekarniku ani na grillu.
  • WINIARY POMYSŁ NA ... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z papryką (1 opakowanie)
  • filet z kurczaka 150 g (4 sztuki)
Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu w 100 g w 1 porcji (ok. 150 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 141 kcal 174 kcal 9%
Białko 21,0 g 32,8 g 66%
Węglowodany 0,5 g 0,8 g 0%
w tym cukier 0,3 g 0,5 g 1%
Tłuszcze 2,6 g 4,1 g 6%
w tym nasycone 0,8 g 1,2 g 6%
Błonnik 0,5 g 0,8 g -
Sól 0,95 g 1,5 g 25%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!