1

2

Przepisy

WINIARY POMYSŁ NA… boloński garnek

5/5

Kalorie 107 kcal / 1 porcję

Porcje 4

Informacja
o wartościach odżywczych

Wartości odżywcze produktu

Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu w 100 g w 1 porcji (357 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 107 kcal 406 kcal 20%
Białko 5,6 g 20,0 g 40%
Węglowodany 13,8 g 49,3 g 19%
w tym cukier 0,9 g 3,2 g 4%
Tłuszcze 3,8 g 13,6 g 19%
w tym nasycone 1,0 g 3,6 g 18%
Błonnik 0,9 g 3,2 g -
Sól 0,48 g 1,7 g 28%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

WINIARY POMYSŁ NA… boloński garnek to niekonwencjonalna, ciekawa alternatywa dla tradycyjnego spaghetti bolońskiego. Jego sympatycy mogą przyrządzić swoje ulubione danie bez konieczności gotowania makaronu w oddzielnym garnku. Połączenie makaronu, mięsa mielonego, pieczarek, pomidorów z WINIARY Pomysł na…to gwarancja dania, które będzie smakować całej rodzinie. Gotowy makaron możemy posypać startym, żółtym serem lub podać ze świeżą rukolą.

Co kupić?

Sposób przygotowania

  1. WINIARY POMYSŁ NA… boloński garnek

    Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Na głębokiej patelni lub w garnku w małej ilości tłuszczu podsmaż mięso mielone, dołóż pieczarki i smaż razem przez kilka minut.

  2. WINIARY POMYSŁ NA… boloński garnek

    Zawartość torebki rozmieszaj z 700 ml wody i koncentratem pomidorowym (lub z 500 ml wody i 425 g pomidorów z puszki). Wlej całość do garnka i wsyp surowy makaron.

  3. WINIARY POMYSŁ NA… boloński garnek

    Zagotuj i duś całość pod przykryciem przez 15-20 minut, do miękkości makaronu.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: