WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Oceń ten produkt!

4/5 4 258 5 1
  • Porcje 4

4/5 4 258 5 1
  • Porcje: 4

Pomysł na... zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym to oryginalnie dobrane kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw potrzebnych do nadania potrawie pełnego smaku. Idealnym uzupełnieniem przygotowanego w ten sposób dania może być zielona sałata z ulubionymi warzywami.

Sposób przygotowania

  1. Cebule obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju razem z mięsem mielonym, mięso delikatnie przypraw solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.

  2. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, w naczyniu ułóż na przemian warstwami: ziemniaki i mięso mielone z cebulką, druga warstwa w tej samej kolejności. Całkowita grubość warstw powinna wynosić około 3 cm.

  3. Zawartość opakowania dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 150 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalej ułożone ziemniaki i mięso w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym żółtym serem - 50g. Nie przykrywaj.

  4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut (200o C bez termoobiegu, funkcja pieczenia "od dołu").

mąka pszenna, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, śmietanka w proszku (z mleka), suszone warzywa 10,3% (czosnek, cebula, czerwona papryka), sól, aromaty (z pszenicą), przyprawy (pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kminek, kurkuma), cukier, zioła, emulgator (lecytyny), olej słonecznikowy, jaja, soja, seler, gorczyca

  • ziemniaki obrane (600 g)
  • mięso mielone (250 g)
  • cebula duża (1 sztuka)
  • ser żółty (50 g)
  • śmietana kwaśna 12% (100 ml)
  • olej ( do smażenia)
Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza w 100 g Średnia wartość odżywcza w 1 porcji (ok. 351 g gotowego dania) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 118 kcal 414 kcal 21%
Białko 5,7 g 19,8 g 40%
Węglowodany 10,6 g 37,0 g 14%
w tym cukier 1,0 g 3,6 g 4%
Tłuszcze 5,7 g 20,0 g 29%
w tym nasycone 2,3 g 8,1 g 41%
Błonnik 0,8 g 2,9 g -
Sól 0,45 g 1,6 g 27%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!