WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką
Oceń ten produkt!
5/5 5 239 5 1-
Porcje 4
-
Porcje: 4
Pomysł na... Zapiekankę makaronową z szynką WINIARY to rozwiązanie na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka składników żeby zamienić nudny makaron w pyszne i sycące danie.
Sposób przygotowania
-
Lista zakupów:
200 g makaronu (np. rurki)
150 g wędzonej szynki
150 ml śmietanki(12%)
50 g żółtego sera -
Zawartość torebki rozprowadzić w 100 ml śmietanki (12%) i 600 ml wody. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować ok. 1 minutę.
-
Do wysmarowanego masłem naczynia wsypać ok. 150 g surowego makaronu, posypać pokrojoną w paski szynką (125 g). Zalać przygotowanym "Pomysłem na..." i dobrze wymieszać. Posypać startym żółtym serem.
-
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 30min.(170ºC z termoobiegiem, 200ºC bez)
- makaron rurki (150 g)
- ser żółty (50 g)
- szynka wędzona (125 g)
- śmietanka 12% (100 ml)
Typowe wartości odżywcze |
Średnia wartość odżywcza w 100 g gotowego dania | w 1 porcji gotowego dania | % GDA* w 1 porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 106 kcal | 372 kcal | 19% |
Białko | 5,5 g | 19,4 g | 39% |
Węglowodany | 13,2 g | 46,6 g | 17% |
w tym cukier | 0,7 g | 2,5 g | 3% |
Tłuszcze | 3,3 g | 11,6 g | 17% |
w tym nasycone | 1,7 g | 6,0 g | 30% |
Błonnik | 0,5 g | 1,8 g | 7% |
Sód | 0,20 g | 0,71 g | 30% |
*GDA - Wskazane Dzienne Spożycie dla osoby dorosłej. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze poszczególnych osób może być wyższe lub niższe, w zależności od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej oraz innych czynników.

Komentarze
Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!