WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z szynką


Zobacz przepisy z produktem WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką


5

Oceń produkt

Porcje: 4
Przygotowanie: Pieczenie, Gotowanie
Kup Teraz

Sposób przygotowania

  1. Lista zakupów:
    200 g makaronu (np. rurki)
    150 g wędzonej szynki
    150 ml śmietanki(12%)
    50 g żółtego sera

  2. WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką

    Zawartość torebki rozprowadzić w 100 ml śmietanki (12%) i 600 ml wody. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować ok. 1 minutę.

  3. WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką

    Do wysmarowanego masłem naczynia wsypać ok. 150 g surowego makaronu, posypać pokrojoną w paski szynką (125 g). Zalać przygotowanym "Pomysłem na..." i dobrze wymieszać. Posypać startym żółtym serem.

  4. WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką

    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 30min.(170ºC z termoobiegiem, 200ºC bez)

Wartości odżywcze produktu

Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza w 100 g gotowego dania w 1 porcji gotowego dania % GDA* w 1 porcji
Wartość energetyczna 444 kJ / 106 kcal 1566 kJ / 372 kcal 19%
Białko 5,5 g 19,4 g 39%
Węglowodany 13,2 g 46,6 g 17%
w tym cukier 0,7 g 2,5 g 3%
Tłuszcze 3,3 g 11,6 g 17%
w tym nasycone 1,7 g 6,0 g 30%
Błonnik 0,5 g 1,8 g 7%
Sód 0,20 g 0,71 g 30%

*GDA - Wskazane Dzienne Spożycie dla osoby dorosłej. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze poszczególnych osób może być wyższe lub niższe, w zależności od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej oraz innych czynników.

Przeczytaj więcej
o systemie GDA