WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką

Oceń ten produkt!

5/5 5 269 5 1
  • Porcje 4

5/5 5 269 5 1
  • Porcje: 4

Pomysł na... Zapiekankę makaronową z szynką WINIARY to rozwiązanie na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka składników żeby zamienić nudny makaron w pyszne i sycące danie.

Sposób przygotowania

  1. Zawartość torebki rozprowadź w 150 ml śmietanki (12%) i 600 ml zimnej wody. Zagotuj w garnku od czasu do czasu mieszając. Gotuj przez 1 minutę.

  2. Do wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia wsyp surowy makaron, posyp go pokrojoną w kostkę szynką i zalej "Pomysłem na...", po czym dobrze wymieszaj. Posyp startym żółtym serem. Nie przykrywaj.

  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez ok. 35 minut (200°C bez termoobiegu, funkcja pieczenia "od dołu").

mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, suszone warzywa (cebula 9,7%, czosnek 1,4%), sól, odtłuszczone mleko w proszku, ekstrakt drożdży, aromaty, zioła (szczypiorek 1%, liść pietruszki, majeranek, tymianek), gałka muszkatołowa, olej słonecznikowy, emulgator (lecytyny), jaja, soja, seler, gorczyca

  • makaron rurki (150 g)
  • ser żółty (50 g)
  • szynka wędzona (125 g)
  • śmietanka 12% (100 ml)
Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza w 100 g gotowego dania w 1 porcji gotowego dania % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 115 kcal 342 kcal 17%
Białko 6,0 g 17,8 g 36%
Węglowodany 15,3 g 45,3 g 17%
w tym cukier 0,8 g 2,3 g 3%
Tłuszcze 3,2 g 9,6 g 14%
w tym nasycone 1,7 g 5,0 g 25%
Błonnik 0,5 g 1,6 g -
Sól 0,56 g 1,7 g 28%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!