Budyń o smaku waniliowym WINIARY

4/5 4 22 5 1
  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Porcje: 4

Czas na smakowity posiłek dla Ciebie i Twojej rodziny. Budyń o smaku waniliowym to intensywny smak i kremowa konsystencja. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczenego!

Sposób przygotowania

  1. Z 0,5 litra zimnego mleka odlać 0,5 szklanki, wsypać do niej zawartość opakowania i dobrze wymieszać.

  2. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez 0,5 minuty.

  3. Gotowy budyń wlać do salaterek, nie mieszać i zostawić do ostygnięcia.

    W czasie gotowania można dodać 1 łyżeczkę masła.
    Polecamy podawać z sokiem owocowym lub konfiturami.

  • mleko (500 ml)
Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza produktu
po przyrządzeniu w 100 g
w 1 porcji (ok. 140 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 84 kcal 118 kcal 6%
Białko 3,1 g 4,3 g 9%
Węglowodany 13,9 g 19,5 g 8%
w tym cukier 8,7 g 12,2 g 14%
Tłuszcze 1,8 g 2,5 g 4%
w tym nasycone 1,1 g 1,5 g 8%
Błonnik 0,1 g 0,1 g 0%
Sól 0,10 g 0,14 g 2%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!