Nasze przepisy Przepisy z marmoladą

Przepisy z marmoladą


Klasyczną, portugalską „marmelade” robi się z owoców „marmelo”, czyli z pigwy – natomiast w kuchni polskiej króluje marmolada wieloowocowa, choć spotyka się także marmolady wiśniowe, śliwkowe lub różane. Marmolada różni się od dżemu znacznym stopniem rozgotowania owoców, konsystencją (powinna dawać się kroić) oraz większą zawartością cukru. Dzięki temu, że jest bardzo gęsta, idealnie nadaje się do różnorodnych wypieków: drożdżowych bułeczek i kruchych rogalików, francuskich ciastek, muffinek, pączków, nadziewanych kruchych ciasteczek, a także do przekładania pierników oraz jako farsz do naleśników.

Warto wypróbować te i inne przepisy na potrawy z marmoladą, sprawdzone w domowych kuchniach. Podpowiadamy, że zwykłą, wieloowocową marmoladę można uszlachetnić, dodając do niej kilka łyżeczek płatków róży w cukrze lub konfitury z płatków róż, a kto lubi słodkości z cytrusową nutką, może wymieszać marmoladę z niewielką ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej lub zetrzeć do niej odrobinę skórki z limonki (wyszorowanej i sparzonej).