1

2

Nasze przepisy Przepisy z białą czekoladą

Przepisy

Przepisy z białą czekoladą

Biała czekolada nie zawiera miazgi kakaowej, wyrabia się ją z tłuszczu kakaowego, cukru oraz mleka lub śmietanki i najczęściej aromatyzuje wanilią lub waniliną. Biała czekolada to wdzięczny kulinarny „temat”, bo świetnie sprawdza się jako składnik lub dekoracja wielu pysznych ciast i deserów. Możecie się o tym przekonać, wypróbowując zebrane tu przepisy z białą czekoladą, wśród których znajdziecie niejeden pyszny i niebanalny pomysł, na przykład zielone ciasto ze szpinakiem i białą czekoladą czy zapiekane owoce z bezą, a także bardziej klasyczne przysmaki – muffinki, tarty, galaretki, biszkopty, makaroniki, scones i śmietanowca. A dla zmarzniętych lub skwaszonych – biała czekolada do picia na gorąco ;)

Kalorie

539 kcal / 100 g

Właściwości i wartości odżywcze

Biała czekolada nie zawiera dodatku proszku kakaowego. Zawiera niewiele, bo ok. 33% tłuszczu kakaowego. Ponadto w czekoladach gorszej jakości zastępowany jest on innymi tłuszczami roślinnymi. Biała czekolada to najuboższy w składniki odżywcze wariant czekolady. Warto spożywać ją z rozsądkiem.

Ciekawostki

Biała czekolada wysokiej jakości jest koloru kremowego (m.in. dzięki zawartości tłuszczu kakaowego). Czekolada gorszego gatunku (pozbawiona tłuszczu kakaowego) jest śnieżnobiała.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: