Nasze przepisy zasmażka

zasmażka


Zasmażka służy do zagęszczania sosów i zup – przygotowujemy ją przez wymieszanie mąki z tłuszczem (masłem lub margaryną) i następnie rozprowadzenie z zimną wodą, bulionem mięsnym lub warzywnym, jogurtem naturalnym lub śmietanką. Dzięki zasmażce możemy przyciemnić lub rozjaśnić sos do mięs – w zależności od tego, ile zasmażki użyjemy i w czym ją rozprowadzimy. Może także uratować zbyt ostrą potrawę, niwelując pikantność wprowadzoną przez pieprz lub ostrą paprykę.

Należy tylko pamiętać o odpowiednim rozrabianiu zasmażki – przygotowaną na zimno rozrabiamy z ciepłą wodą, a ciepłą – z zimną wodą, śmietanką, itp. i bardzo dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Sprawdź soczyste polędwiczki z winogronami, kurczaka w estragonie, pieczeń rzymską i pomysły na gulasz! Zasmażka przyda Ci się również przy gotowaniu flaczków z warzywami i gęstej zupy ziemniaczanej.