1

2

Nasze przepisy Dania z kaszą quinoa

Przepisy

Dania z kaszą quinoa


Kasza quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej. Jest produkowana z rośliny, która należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli botanicznie nie jest zbożem, ale jest do nich zaliczana ze względu na podobne właściwości. Kasza quinoa zawiera dużo białka, w tym aminokwasów egzogennych, których sami nie możemy wytworzyć. Ponadto dostarcza organizmowi błonnika, który poprawia perystaltykę jelit.

Polecamy kilka przepisów na dania z kaszą quinoa. Komosa ryżowa smakuje wyśmienicie w zupie rybnej, greckiej sałatce, która przywodzi na myśl śródziemnomorskie klimaty, oraz sałatce na ciepło – z małymi pomidorkami, kurczakiem i świeżą rukolą.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: