Nasze przepisy Dania z białej kapusty

Dania z białej kapusty

Bogactwo za grosze! Kapusta głowiasta (zwana też białą) ma tyle witaminy C, ile cytryna, niemal komplet witamin z grupy B, sporo witaminy A oraz rzadkie witaminy E i K, zawiera też błonnik i mnóstwo cennych soli mineralnych (wapń, potas, magnez, siarka, arsen). Najbardziej wartościową częścią białej kapusty jest głąb – i najlepiej schrupać go po prostu na surowo ;) Biała kapusta jest niskokaloryczna (ok. 40 kcal/100 g), ale bardzo sycąca. Można jadać ją przez cały rok – surową, gotowaną lub kiszoną – i właściwie nigdy się nie znudzi, bo dania z białej kapusty to prawdziwy wachlarz różnorodnych smaków! Zebraliśmy dla Was wypróbowane przepisy z białą kapustą na różnorodne zupy i gołąbki, na sycące dania jednogarnkowe oraz wigilijną i młodą kapustę, rozmaite surówki z kapusty, a także zapiekane naleśniki z kapustą i kiełbasą, ziemniaczaną zapiekankę oraz fantazyjne jarskie flaczki. Podczas gotowania lub duszenia kapusty pozostawmy garnek odkryty, aby gorzkie olejki eteryczne mogły swobodnie wydostać się na zewnątrz i potrawa zyska odpowiedni smak.