Nasze przepisy limonka

limonka

Zielonożółte lub zielone owoce limonki są wyjątkowo aromatyczne, ale bardziej kwaśne niż cytryny. Intensywny aromat i smak limonki to przyjemny, orzeźwiający akcent wielu wspaniałych dań – nie tylko ciast i deserów, lecz także potraw mięsnych, ryb, zup, sosów i licznych koktajli (owocowych lub alkoholowych). Do aromatyzowania potraw można użyć zarówno skórki (ze starannie umytych i sparzonych owoców) jak miąższu, a do dekoracji – plasterków, cząstek lub ozdobnie wykrojonych połówek owocu. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na potrawy z limonką: klasyczne guacamole, egzotyczne zupy, fantazyjne sałatki, spring rolls, wyborne sosy do mięs, ciasta, desery oraz aromatyczne smoothies, poncze, lemoniady i drinki.

Kalorie

30 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Limonka zawiera wapń, ale przede wszystkim potas i witaminę C. Regularne spożywanie limonki (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym), podobnie jak innych owoców cytrusowych, podnosi odporność organizmu.