Nasze przepisy Potrawy z kardamonem

Potrawy z kardamonem

Ziarenka kardamonu o korzennym smaku i kamforowo-cytrusowym aromacie przywędrowały do Europy z Indii. Bardzo polubili je Skandynawowie oraz Holendrzy, którzy pieką z dodatkiem kardamonu tradycyjne, korzenne ciasteczka. Jego ziarenka najlepiej roztłuc w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne. Rozgrzewający kardamon – podobnie jak imbir – jest świetnym dodatkiem do czarnej lub białej kawy oraz łagodnego capuccino. Jest też tradycyjnym składnikiem polskich kompozycji przypraw do piernika, a w kuchni hinduskiej - świątecznych pilawów (dań ryżowych) i słodyczy, często bywa również dodawany do mieszanek typu curry. Wśród zebranych przepisów z kardamonem znajdą się zarówno pyszne egzotyczne słodkości, jak i mocno pikantne dania mięsne, indyjskie pierożki, kremowe warzywne zupy oraz kardamonowe placuszki, drożdżówki, pierniki i ciasteczka. Warto spróbować!

Wartości odżywcze i właściwości

W medycynie naturalnej kardamon pełni rolę środka na problemy trawienne, a w przemyśle farmaceutycznym wchodzi w skład leków na niestrawność oraz wzdęcia. Był uznawany nie tylko za afrodyzjak, ale także lek na otyłość. Kardamon dodawany do kawy zwiększa jej właściwości rozgrzewające oraz pobudzające.

Ciekawostki

Kardamon rośnie dziko w Indiach i jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Jest stosowany m.in. w norweskim trunku akvavit, znanym od XV wieku.