Nasze przepisy Przepisy z kawą

Przepisy z kawą

Już sam aromat kawy poprawia humor, a zawarte w ziarnach substancje (kofeina i jej pochodne) pobudzają procesy myślowe, usuwają zmęczenie i usprawniają pamięć krótkoterminową (ważne dla wszystkich studentów i pracujących umysłowo). Kawa przyspiesza metabolizm, rozszerza naczynia krwionośne i oskrzela (ułatwia przepływ krwi i oddychanie) – z tego względu podaje się ją osobom odchudzającym się oraz sportowcom (kawa wypita na 45 minut przed wysiłkiem fizycznym znacznie przyspiesza procesy spalania tłuszczu w organizmie). Znajdziecie tu kawy białe i czarne z rozmaitymi dodatkami, mrożone, z pianką, z lodami, z owocami, kawy aromatyzowane wanilią lub kokosem, a także rozgrzewające kawy „z prądem”. Są też przepisy na piernik i kawowe ciasto, a dla poszukiwaczy niebanalnych smaków mamy propozycje przepisów na mięsne potrawy z kawą – polędwiczki kurczaka marynowane w kawie w dwóch różnych wersjach.

Kalorie

w zależności od dodatków (cukru, mleka, śmietanki i innych)

Wartości odżywcze & właściwości

Kawa pita w rozsądnych ilościach (maksymalnie 2-3 filiżanki dziennie) ma wiele zalety. Jest źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Wzmacnia koncentrację, działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo, przyspiesza metabolizm.

Ciekawostki

Najdroższą kawą na świecie jest kawa luwak, której ziarna wydobywa się z odchodów łaskuna muzanga, żywiącego się owocami kawy. Filiżanka kopi luwa kosztuje ok. 100 zł.