Nasze przepisy skórka z limonki

skórka z limonki


Spokrewniona z cytryną limonka (lima, limetka) coraz częściej gości na naszych stołach i to nie tylko jako dodatek do drinków. Wbrew pozorom to powrót do tradycji, bo w staropolskiej kuchni znajdziemy sporo przepisów na aromatyzowane limonką desery oraz potrawy mięsne, sosy, a nawet... rosoły. Choć limonki są droższe od cytryn, warto sięgać po nie w kuchni, bo nadają potrawom niepowtarzalny, intensywnie cytrusowy smak i aromat.

Skórka limonki jest cieńsza, niż skórka cytryny (dlatego limonki są mniej trwałe), ale za to bardziej aromatyczna. Owoce limy – jak wszystkie cytrusy – należy bardzo dokładnie umyć i otrzeć tylko wybarwioną na żółtozielono część skórki.

Proponujemy przepisy na aromatyczne potrawy ze skórką z limonki: na śniadanie – owsiankę z dodatkiem egzotycznych owoców, na obiad – jedną z kremowych zup oraz pachnące cytrusami dania z drobiu, a na deser – pudding, owocowy deser, biszkopty, clafoutis albo lekką panna cottę z nutką limonki i mięty.