Dania z serkiem waniliowym


Warto mieć pod ręką homogenizowany serek waniliowy, zwłaszcza jeśli lubimy delikatne słodkości na śniadanie, na podwieczorek, a nawet na obiad. Serki homogenizowane zawdzięczają swoją kremową konsystencję procesowi wirowania i powinny być naturalnie puszyste – warto sprawdzić na etykiecie, czy nie zawierają dodatków spulchniających. Serek waniliowy jest właściwie gotowy do użycia – nie trzeba go doprawiać, można ewentualnie dodać do niego kilka kropel soku z cytryny i odrobinę otartej skórki cytrynowej, jeśli łączymy go z innymi bardzo słodkimi składnikami.

Zebrane przez nas przepisy na dania z serkiem wanilinowym to mnóstwo ciekawych pomysłów na domowe naleśniki, makarony i placuszki, fantazyjne desery (te błyskawiczne i te bardziej pracochłonne), oraz kolorowe owocowe sałatki i pożywne mleczne koktajle. Dla porządku dodamy tylko, że 100g pełnotłustego homogenizowanego serka wanilinowego to mniej więcej 165 kcal.