Nasze przepisy Potrawy z zielem angielskim

Potrawy z zielem angielskim


Ziele angielskie pochodzi z... Ameryki Południowej, ale my „zapożyczyliśmy” je sobie z kuchni Wielkiej Brytanii, gdzie jest wyjątkowo popularną przyprawą. Orzeźwiający, korzenny aromat ziele angielskie (czyli niedojrzałe, suszone owoce korzennika lekarskiego zwanego też drzewem pimentowym) zawdzięcza tym samym substancjom, które odnajdziemy w goździkach – jego zapach przypomina mieszaninę woni goździków ze słodkawą nutą cynamonu oraz ostrzejszymi akcentami gałki muszkatołowej i pieprzu.

Dodatek ziela angielskiego nadaje potrawom charakterystyczny aromat oraz ostry, nieco gorzkawy smak.
Zobaczcie, jak różnorodne potrawy z zielem angielskim możemy przygotować w domowej kuchni: pieczone, grillowane i duszone mięsa, aromatyczne zupy, pożywne jednogarnkowe przysmaki, gulasze i potrawki oraz sałatki i śledziki na przystawkę. Wśród przepisów na dania z zielem angielskim znajdziecie także ciekawe pomysły na marynowane grzyby oraz tradycyjne czerwone barszcze – także do słoika, na zimę.

Przykro nam, ale nie mamy pasującego przepisu w serwisie. Sprawdź nasze najnowsze propozycje poniżej:

Zupa rybna
154
autor: WINIARY
4,1/5 35 ocen
Sernik z kruszonką
713
autor: WINIARY
4,3/5 258 ocen
Pizza farmerska
256
autor: WINIARY
4,3/5 53 oceny
Szybka szarlotka
299
autor: WINIARY
4,1/5 93 oceny
Naleśniki z serem
637
autor: WINIARY
3,8/5 197 ocen
Ciasto na pizzę
907
autor: WINIARY
3,8/5 312 ocen
Lasagne
635
autor: WINIARY
3,8/5 396 ocen
Sałatka Gyros
1931
autor: DOROMITA
3,8/5 1075 ocen
Pierogi ruskie
269
autor: WINIARY
4/5 86 ocen
Faworki kruche
611
autor: WINIARY
4,1/5 86 ocen