Nasze przepisy ziele angielskie

ziele angielskie


Ziele angielskie pochodzi z... Ameryki Południowej, ale my „zapożyczyliśmy” je sobie z kuchni Wielkiej Brytanii, gdzie jest wyjątkowo popularną przyprawą. Orzeźwiający, korzenny aromat ziele angielskie (czyli niedojrzałe, suszone owoce korzennika lekarskiego zwanego też drzewem pimentowym) zawdzięcza tym samym substancjom, które odnajdziemy w goździkach – jego zapach przypomina mieszaninę woni goździków ze słodkawą nutą cynamonu oraz ostrzejszymi akcentami gałki muszkatołowej i pieprzu.

Dodatek ziela angielskiego nadaje potrawom charakterystyczny aromat oraz ostry, nieco gorzkawy smak.
Zobaczcie, jak różnorodne potrawy z zielem angielskim możemy przygotować w domowej kuchni: pieczone, grillowane i duszone mięsa, aromatyczne zupy, pożywne jednogarnkowe przysmaki, gulasze i potrawki oraz sałatki i śledziki na przystawkę. Wśród przepisów na dania z zielem angielskim znajdziecie także ciekawe pomysły na marynowane grzyby oraz tradycyjne czerwone barszcze – także do słoika, na zimę.