Nasze przepisy Potrawy z sosem Worcester

Potrawy z sosem Worcester


Sos Worcester (Worcestershire) o korzennym smaku jest produkowany od 1837 roku przez firmę „Lea & Perrins” z Worcester – najczęściej jest używany do podkreślenia smaku dań z wołowiny (zarówno na gorąco, jak i na ciepło), a jego podstawowymi składnikami są m.in. ocet słodowy i spirytusowy, melasa, papryczki chili, syrop kukurydziany, sos sojowy, tamaryndowiec, fileciki anchois. Jest bardzo często spotykany w sałatkach Cezara i obowiązkowym składnikiem Krwawej Mary.

Skład sosu Worcester powinny sprawdzać osoby na diecie bezglutenowej – produkt może zawierać gluten. W naszym zbiorze przepisów znajdziesz propozycje użycia sosu Worcester w marynowaniu kurczaka, przygotowywaniu hamburgera z łososia, wietnamskich sajgonek, a nawet placków z cukinii czy wątróbki duszonej w białym winie. Sprawdź, jak będą z nim smakowały grillowane żeberka, makaron z sosem śmietankowym czy cannelloni z groszkiem!