Nasze przepisy herbata

herbata

Japończycy z procesu parzenia herbaty i ceremonii picia (chanoyu) uczynili całą filozofię i sztukę. Potrawy z herbatą też niejednym nas zaskoczą, bo znajdziemy wśród nich nie tylko orzeźwiające lub rozgrzewające napoje, lecz także pyszne ciasta i torty, herbaciane naleśniki oraz wyborne duszone i pieczone mięsa z nutką herbacianego naparu. A prócz popularnej herbaty „z prądem” proponujemy pożywną herbatę „z jajem”, którą zimową porą można wzbogacić szczyptą korzennych przypraw do szarlotki lub piernika... Pyszności!

Kalorie

1 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Herbata zawiera flawonoidy, czyli substancje, które walcząc z wolnymi rodnikami i neutralizując ich działanie, opóźniają procesy starzenia się zachodzące w organizmie. Jednym z najcenniejszych flawonoidów w herbacie jest katechina. Czarna herbata zawiera także kofeinę, dzięki czemu pomaga pozbyć się zmęczenia.