1

2

Nasze przepisy Potrawy ze śledzia

Przepisy

Potrawy ze śledzia

Śledź to ryba, która szczególnie często pojawia się na polskich stołach, a przy tym nigdy się nie nudzi - śledzia można przyrządzać go i podawać na niezliczone sposoby. Delektując się śledziowymi przysmakami pod chrzanową pierzynką lub w majonezowych sosach, z dodatkiem kiwi, granatów, a nawet piernika i wiśni możemy być dumni, że tak daleko odeszliśmy od skandynawskiego pierwowzoru, jakim był marynowany śledź, posypany cukrem. Dziś amatorzy śledzików mają do dyspozycji dziesiątki przepisów na fantazyjne potrawy ze śledzi – smakowite sałatki i kanapki oraz efektowne świąteczne przystawki. Zapraszamy!

Kalorie

158 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Śledź to ryba tłusta, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na układ krążenia. Ze względu na swój rozmiar śledź zawiera mniej metali ciężkich niż duże ryby. Śledzie są także bogate w witaminy A, D, B6 i B12, a także w fosfor, cynk i jod.

Ciekawostki

Jedzenie śledzi zwiększa wydzielanie serotoniny, łagodząc tym samym stany depresyjne.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: