Nasze przepisy Potrawy z rzodkiewki

Potrawy z rzodkiewki

Bogata w witaminy i minerały rzodkiewka to doskonały pomysł na dodatek do wiosennych potraw. Jej lekko pieprzny smak będzie mocnym akcentem w sałatkach, lub na kanapkach np. ze świeżym szczypiorkiem. Poniżej zebraliśmy jedne z ciekawszych przepisów, zawierających to smaczne warzywo.

Kalorie 14 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Rzodkiewka zawiera ponad 93% wody. Mimo to dostarczy do naszego menu wiele składników, a przede wszystkim potas i witaminy C. Duży udział wody w warzywie oznacza małą liczbę kalorii, zatem rzodkiewka idealnie nadaje się do dietetycznych kanapek czy surówek. Swój ostry smak zawdzięcza związki siarki, która jest nam potrzebna m.in. do prawidłowej budowy włosów i paznokci.

Ciekawostki

Wcześniejsze odmiany rzodkiewek są łagodniejsze w smaku, natomiast późniejsze – bardziej wyraziste i ostrzejsze.