Nasze przepisy Dania z penne

Dania z penne


Penne, czyli makaron w kształcie ukośnie ściętych rurek, to znakomita baza wielu domowych potraw. Dania z penne to przede wszystkim niezliczone wariacje na temat kuchni włoskiej i polskiej – penne z pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, mielonym mięsem, papryką, szpinakiem, ale... nie tylko. Wśród przepisów na potrawy z penne znajdzie się również penne na słodko z czarną porzeczką, śniadaniowa jajecznica z penne, a także pyszne sałatki - mięsne i wegetariańskie i inne pomysłowe potrawy, do których możemy wykorzystać na przykład smakowite sosy WINIARY.

Przygotowując domowe przysmaki z penne pamiętajmy, by makaron gotować al dente (na półtwardo) – dzięki temu będzie mniej kaloryczny i będzie miał niski indeks glikemiczny, więc po zjedzeniu makaronowego dania nie będziemy czuć się ociężali i senni, lecz przeciwnie – nasyceni i pełni energii.