1

2

Nasze przepisy Dania i ciasta z cukrem pudrem

Przepisy

Dania i ciasta z cukrem pudrem


Bez cukru pudru smakosze mogą nie wyobrazić sobie słodkiego deseru. Cukier puder jest bardzo często dodawany jako smaczna i słodka posypka do ciast i ciastek, naleśników na słodko, racuchów z jabłkami – również jako element dekoracyjny kruszonki na cieście.

Jak powstaje cukier puder? To cukier spożywczy, który powstaje w wyniku rozdrabniania kryształków cukru spożywczego. Jego sypka konsystencja sprawia, że jest używany głównie do posypywania rozmaitych produktów cukierniczych – Ty również możesz używać go do domowych wypieków!

Nie tylko wypieki możesz udekorować cukrem pudrem, ale również ciepłe dania na słodko – naleśniki z owocami i czekoladowym sosem, racuchy z jabłkami lub gruszkami, faworki, zapiekane w cieście banany, lodowe desery. 1 łyżeczka cukru pudru to tylko 20 kcal, a może Ci wystarczyć do udekorowania świeżego wypieku lub potrawy na słodko.

Kalorie

389 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Cukier puder jest cukrem granulowanym, który powstaje w wyniku rozdrabniania kryształków cukru spożywczego. Dla zwiększenia jego sypkości może być wymieszany z mąką kukurydzianą. Idealny do deserów, nie nadaje się np. do słodzenia napojów. Dostarcza organizmowi jedynie cukrów prostych, dlatego podobnie jak cukru białego nie należy go spożywać w nadmiarze.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: