1

2

Nasze przepisy Potrawy z kaszą kukurydzianą

Przepisy

Potrawy z kaszą kukurydzianą


Kasza kukurydziana to nie tylko podstawowy składnik tradycyjnego dania kuchni włoskiej – polenty, wieloskładnikowych zapiekanek i panierowanych ryb, ale także podstawa smacznych deserów na podwieczorek – przepysznej owsianki (nie tylko dla dzieci!) i pysznych kluseczek z serem na słodko. W kuchni zagranicznej – na przykład Ameryki Południowej i Środkowej – z kaszy kukurydzianej przyrządza się tortille, a w Rumunii – mamałygę, której odmianą jest włoska polenta. U nas znajdziesz też inspirację na pomidory nadziewane sałatką z kaszy kukurydzianej, kaszę zapiekaną z parmezanem oraz polentę z sosem grzybowo-pomidorowym.

Kalorie

342 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kasza kukurydziana to kasza bezglutenowa, którą można podawać już niemowlętom w pierwszych miesiącach rozszerzania ich diety. Kasza ta zawiera żelazo, magnez, potas, fosfor, selen. Jest źródłem witamin z grupy B i błonnika.

Ciekawostki

Kasza kukurydziana jest podstawowym składnikiem tradycyjnej potrawy włoskiej – polenty.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: