Nasze przepisy Potrawy z ryżem brązowym

Potrawy z ryżem brązowym


Ryż brązowy smakuje zarówno w potrawach wykwintnych, jak i w daniach na słodko – z owocami, polewą lub słodkim musem owocowym i bakaliami. Polecamy przepisy na dania z ryżem brązowym: ryż brązowy z groszkiem i kukurydzą, boczniakami, boczkiem i cebulką, sałatki z brązowym ryżem i paluszkami krabowymi lub kurczakiem, a także ryż na ostro – z czerwoną fasolą, czyli prawie jak w kuchni meksykańskiej.

Kalorie

322 kcal/100 g suchego ryżu

Wartości odżywcze i właściwości

Ryż brązowy w porównaniu do ryżu białego zawiera więcej witamin, składników mineralnych i błonnika. To cenne źródło cynku, magnezu, a także witamin z grupy B wpływających na tempo metabolizmu.

Ciekawostki

Ryż brązowy jest ryżem najmniej przetworzonym. Produkuje się go głównie w Chinach, Indonezji oraz Indiach.