Nasze przepisy jogurt

jogurt

Pyszny, kremowy jogurt (naturalny lub grecki) najlepiej jadać codziennie – solo lub z ulubionymi dodatkami: warzywami, owocami, ziołami, a także z ziarnami czy miodem. Wśród sprawdzonych przepisów na potrawy z jogurtu znajdziecie idealne na upały letnie chłodniki oraz lekkie desery z owocami, sałaty, mizerie i inne surówki, a także błyskawiczne pączki oraz piernik na jogurcie i smakowite ciasto z masą budyniowo-jogurtową. Same smakołyki :)

Kalorie

ok. 60 kcal/100 g (w zależności konkretnego produktu)

Wartości odżywcze i właściwości

Jogurt naturalny jest źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B. Ma korzystne działanie dla układu trawiennego – poleca się spożywanie jogurtów naturalnych zwłaszcza podczas kuracji antybiotykowej dla osłony flory bakteryjnej jelit. Ponadto żywe kultury bakterii zawarte w dobrym jogurcie naturalnym chronią przed infekcjami jelitowym.

Ciekawostki

Regularne spożywanie jogurtu naturalnego działa prozdrowotnie na stan jelita grubego – wapń oraz bakterie mlekowe mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.