Nasze przepisy Przepisy z mąki orkiszowej

Przepisy z mąki orkiszowej

Orkisz, czyli jęczmień dwurzędowy, to podgatunek pszenicy i jedno z najstarszych zbóż, uprawianych przez człowieka. Był bardzo popularny w starożytności (podawano go m.in. gladiatorom) oraz w średniowieczu, później wyparły go inne zboża. Współczesne badania wykazały, że wprowadzenie orkiszu do diety wzmacnia i regeneruje narządy wewnętrzne, wpływa korzystnie na trawienie, urodę (włosy, skórę, paznokcie) oraz na pracę mózgu. Kleik z orkiszu stosuje się w diecie rekonwalescentów, cukrzyków (zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę) oraz chorych na wątrobę, a potrawy z mąki orkiszowej mogą być spożywane nawet przez osoby z nietolerancją glutenu. Obecnie w sklepach możemy kupić różne orkiszowe produkty: kasze, mąkę, pieczywo, otręby, płatki oraz kawę. Aby zachować unikatowe wartości odżywcze ziaren orkiszu nie należy ich przecedzać, a podczas gotowania nie powinno się używać naczyń aluminiowych czy plastikowych (zalecane są nieuszkodzone naczynia teflonowe lub emaliowane), ani korzystać z mikrofali. Potrawy z mąki orkiszowej to przede wszystkim różnego rodzaju chleby (w tym włoska foccacia), bułeczki, naleśniki, placuszki oraz słodkie wypieki (mazurki, muffinki, ciasta, ciasteczka), ale wśród przepisów z mąki orkiszowej znajdziecie także pomysły na dania mięsne (np. z piersi kurczaka) oraz pyszne, pożywne zupy – żurek na zakwasie z orkiszu, jarzynówkę czy zupę cebulową. Produkty orkiszowe są stosunkowo drogie, ale warto urozmaicać nimi codzienną dietę – dla smaku, urody i dobrej kondycji.