Nasze przepisy Przepisy z gorgonzolą

Przepisy z gorgonzolą

Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser, pokryty czerwonoczarną skórką, a wewnątrz przerośnięty niebieskawymi żyłkami pleśni. One właśnie nadają gorgonzoli ostrą, grzybowo-pikantną nutę, która tak pysznie kontrastuje z kremowym, tłustym miąższem. Produkuje się ją z mleka krowiego w dwóch wersjach: dolce – miękkiej, lekko słodkiej i aromatycznej oraz piccante – bardziej dojrzałej, twardszej i ostrzejszej w smaku. Po otwarciu gorgonzolę najlepiej przechowywać do 14 dni, później ser kruszeje i nabiera ostrego smaku. Specjalnie dla miłośników tego wybornego sera zebraliśmy przepisy na dania z gorgonzolą – makarony, omlety, risotto i pizze, nadziewane pomidory i sadzone jajka, mięsne roladki, sałatki, zapiekanki, a nawet wytrawne muffiny z gorgonzolą i gruszką. Ten wonny ser o zdecydowanym smaku doskonale komponuje się z łagodnymi dodatkami: owocami (gruszkami, śliwkami, winogronami), rybą, owocami morza, szpinakiem oraz włoskimi orzechami, a także z musztardą lub kremowymi majonezami WINIARY.

Kalorie

322 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Gorgonzola zawiera ok. 25-35% tłuszczu. Jest dobrym źródłem przyswajalnego białka i wapnia. Jak inne sery pleśniowe zawiera tyrozynę – aminokwas niezbędny do produkcji kolagenu w organizmie, biorący udział w syntezie melaniny, hormonów tarczycy i utrzymaniu właściwego tempa metabolizmu.

Ciekawostki

Oryginalna włoska Gorgonzola pochodzi z miejscowości o tej samej nazwie i jest uważany za jeden z najlepszych serów wśród niebieskich serów pleśniowych.