Nasze przepisy Przepisy z mascarpone

Przepisy z mascarpone

Mascarpone to przepyszny włoski ser biały wytwarzany z mleka krowiego. Jego korzenie sięgają długowiecznej tradycji włoskiej kuchni. Mascarpone wytwarzany był przeważnie w okresie jesienno-zimowym w rejonie Lombardii. Obecnie dostępny jest przez cały rok, w sklepach na całym świecie. Ten maślany serek podbił serca wszystkich łasuchów. Charakteryzuje się niezwykłą lekkością, puszystością i kremową konsystencją. Wykorzystywany jest jako baza do kremów, sprawdź nasze przepisy na torty i tarty. Oczywiście, mówiąc o mascarpone, grzechem byłoby nie wspomnieć o tiramisu! To ciasto, jak sama nazwa wskazuje, „podnosi Cię”w rozkoszy jedzenia. Coś musi być na rzeczy, bo istnieje więcej przepisów, które sugerują, że mascarpone przenosi nas w niebiański stan, np. muffiny z białą chmurką. Jeśli jesteś fanem deserów, które są lekkie, odświeżające i kremowe, koniecznie wypróbuj więcej naszych propozycji na przysmaki z mascarpone – sernik na zimno, wielosmakowe musy, pralinki i wiele innych, które uniosą Cię wysoko do niebiańskich smaków.