Nasze przepisy Przepisy z mąki zytniej

Przepisy z mąki zytniej

Kalorie

348 kcal/100 g mąki żytniej razowej

Wartości odżywcze i właściwości

Mąka żytnia powstaje w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna żyta. Jest dzielona na różne typy mąki według procentowej zawartości popiołu w mące, czyli ilości składników otrębowych. Im wyższy typ ma mąka, tym jest bardziej bogata w błonnik i składniki mineralne. I tak na rynku mamy dostępną mąkę żytnią jasną (typy 580, 650), żytnią (800, 950), mąkę żytnią sitkową (1400), mąkę żytnią starogardzką (1850) i mąkę żytnią razową (2000). Pieczywo żytnie na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny niż pieczywo pszenne, a regularne spożywanie chleba żytniego może zapobiegać chorobom układu krążenia.

Ciekawostki

Pieczywo żytnie nie powinno mieć więcej niż 15% domieszki mąki pszennej.