Nasze przepisy Potrawy z białkami

Potrawy z białkami


Co jest bardziej wartościowe w jajku? Białko czy żółtko? Niskokaloryczne jajka to źródło pełnowartościowego białka. Więcej białka zawiera żółtko, które ponadto korzystnie wpływa na wzrok dzięki zawartości luteiny. Jednak nie powinniśmy zjadać więcej niż kilku jajek na tydzień, zwłaszcza jeżeli mamy problemy z cholesterolem. Warto wiedzieć, do czego można wykorzystać białko jajka i co zrobić z żółtkiem, żeby się nie zmarnowało, jeżeli nie potrzebujemy go do naszego przepisu :)

Polecamy przepisy na wypieki z białkami: babki, ciasta z makiem, serniki, pieguski, pierniki i pierniczki, torciki bezowe, ciasteczka owsiane. Dobrze ubita piana z białek sprawi, że ciasto będzie pulchne, puszyste i nie opadnie podczas pieczenia. Jeżeli do przepisu nie potrzebujesz żółtek, szkoda, aby się zmarnowały – wykorzystaj je do zrobienia pysznego ajerkoniaku albo kogla-mogla dla dzieci i nie tylko :)