Dania z tagliatelle


Tagliatelle to klasyczny włoski makaron w kształcie długich i płaskich wstążek, który powinien być podawany tradycyjnie z sosem bolognese, aczkolwiek my polecamy również bardziej innowacyjne przepisy na tagliatelle.

Makaron tagliatelle pasuje do wołowiny, wieprzowiny, mięsa z kurczaka i indyka, ale także ryb. Z tagliatelle możemy zrobić zmodyfikowaną carbonarę, podając makaron z jajkiem i serem; smaczne wersje to również makaron z bazylią i pomidorami oraz wariant z orzechami.

U nas znajdziecie przepisy na tagliatelle z łososiem i pieczarkami, z prawdziwkami, z mascarpone i cytryną, kukurydzą i parmezanem, winogronami lub groszkiem. Do potraw z makaronem polecamy przygotowanie sosu kurkowego lub serowego. Jeżeli masz pomysły na inne podanie tagliatelle z mięsem i warzywami – zapraszamy do podzielenia się z nami przepisem!