Nasze przepisy Przepisy z rodzynkami

Przepisy z rodzynkami


Niezwykłe zalety suszonych w słońcu winogron pierwsi odkryli starożytni Egipcjanie. Dziś stosuje się suszenie ciepłym powietrzem, ale walory smakowe i odżywcze rodzynek pozostają niezmienne. Rodzynki to źródło błonnika, a także potasu. Znajdziemy z nich także miedź i witaminy z grupy B. Warto pamiętać jednak, że zawierają sporo cukrów prostych, dlatego powinniśmy jeść je z umiarem.

Rodzynki można przechowywać dość długo, najlepiej w szczelnie zamkniętym, ciemnym słoiku; jeżeli zawarty w nich cukier stanie się ziarnisty, wystarczy zalać rodzynki odrobiną alkoholu czy soku owocowego, albo sparzyć je gorącą wodą (lub naparem z herbaty). Rodzynki stanowią smaczną i wartościową przekąskę, ale wyśmienicie smakują także we wszelkiego rodzaju słodkich wypiekach, deserach, jako dodatek do owocowych lub owocowo-warzywnych sałatek oraz wielu dań mięsnych.

Zebrane przez nas przepisy z rodzynkami są tak różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Prócz pysznych ciast, ciasteczek, tortów, lodów i deserów są także pomysły na pyszne pieczone jabłka oraz pożywne risotto z kaszy perłowej z wieprzowiną. A zimą, na rozgrzewkę, polecamy gorącą herbatę z dodatkiem jabłkowych skórek, goździków i rodzynek.