Nasze przepisy węgorz

węgorz


Delikatne, białe, tłuste mięso węgorza jest bardzo smaczne i wyjątkowo mało ościste. Świeża ryba jest często dostępna w sklepach – można ją ugotować, upiec, zgrillować lub usmażyć na głębokim tłuszczu; z kolei pyszny wędzony węgorz doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, past rybnych czy kanapek. Węgorz świetnie smakuje z dodatkiem koperku i soku z cytryny, a także z odrobiną masła i ziołami prowansalskimi; dobrze komponuje się również z natką pietruszki, ostrą papryką, liściem laurowym czy goździkami. Świeżego węgorza oprawiamy ze skóry tuż przed przyrządzeniem, żeby mięso nie wysychało; należy przy tym uważać, by się nie skaleczyć, bo świeża krew węgorza jest trująca.

Przedstawiamy przepisy na potrawy z węgorza: rybne zupy, potrawkę oraz fantazyjne sałatki, a miłośnikom kuchni japońskiej podpowiadamy, że ze świeżego węgorza można zrobić pyszne „maki” :) I jeszcze informacja o kaloryczności, którą warto wziąć pod uwagę, przyrządzając dania z węgorza – świeży węgorz to 184 kcal/100g, wędzony – 407 kcal/100g.