Nasze przepisy sardynki

sardynki


Sardynki można zjadać po prostu z pieczywem i odrobiną soku z cytryny, a można też skorzystać ze sprawdzonych przepisów na potrawy z sardynkami: różnorodne fantazyjne pasty, idealne do faszerowania jaj oraz do kanapek, sardynkowe masła, sałatkę jarzynową czy paprykę nadziewaną sardynkami i kozim serem. Znajdzie się też mnóstwo przepisów na pizze, a dla wielbicieli dań kunsztownych – pomysł na pysznego homara.

Kalorie

208 kcal/100 g – lub więcej w zależności od dodatków, np. sosu pomidorowego

Wartości odżywcze i właściwości

Sardynki są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jodu, fosforu, wapnia oraz selenu.

Ciekawostki

Sardynki są symbolem kuchni portugalskiej. W dzień św. Antoniego, patrona Lizbony (a w Porto w dzień św. Jana), podaje się sardynki w grillowanej postaci.