Nasze przepisy Potrawy z batatów

Potrawy z batatów

Bataty, zwane słodkimi ziemniakami, pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie są popularnym produktem spożywczym. Jada się je na surowo, po ugotowaniu lub po upieczeniu, przerabia na mąkę, płatki, chrupki, frytki, a nawet wyrabia z nich alkohol. Batatami możemy zastąpić w wielu potrawach nasze swojskie ziemniaki, zwłaszcza gdy zależy nam na obniżeniu poziomu cholesterolu. Pomarańczowy miąższ batatów zawiera przeciwutleniacze, mnóstwo beta-karotenu oraz cennej witaminy E, a także witaminy z grupy B i bogactwo składników mineralnych. A jakie potrawy z batatów możemy przygotować w domowej kuchni? Oprócz zwykłego puree czy zapiekanych plastrów batatów (z dodatkiem oliwy i aromatycznych ziół), także batatowe zupy oraz bataty pieczone, podane na zimno (w postaci sałatki) lub na gorąco, do obiadu. Znajdą się także przepisy na oryginalne dania z batatów na specjalne okazje: sałatka a la plancha, sałatka w formie świątecznej choinki oraz grillowany stek z buraczkowym carpaccio i zapiekanymi batatami.

Kalorie

76 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Bataty zawierają duże ilości witaminy A korzystnie wpływające na nasz wzrok, a także witaminy z grupy B. Zawierają również sporo magnezu i potasu.

Ciekawostki

Wartość odżywcza batatów zależy od ich odmiany np.: czerwone zawierają więcej likopenu, fioletowe antocyjanów.