1

2

Nasze przepisy Potrawy z dyni

Przepisy

Potrawy z dyni


Krągłe, różnobarwne dynie to jeden ze znaków i... przysmaków jesieni, a zwłaszcza składnik przepisów na Halloween. Dynię można piec, smażyć, dusić, gotować, marynować i przyrządzać w postaci zup, zapiekanek, placków, racuszków czy nawet... słodkich ciast i deserów. Zgromadziliśmy różnorodne przepisy na dania z dynią: smakowitą sałatkę z marynowaną dynią i suszonymi pomidorami, smażone pierogi z serem i dynią, leczo, krem z kalafiorem, omlety dyniowe i pizze!
Do ciast i deserów najlepsza jest lekko orzechowa dynia hokkaido oraz dynia biała, do zapiekania – słodka, wyrazista Muscat de Provence, dynia hokkaido oraz dynia piżmowa, zwana także maślaną. Ta ostatnia jest świetna również do kremowych zup oraz puree z dyni. Z kolei miąższ dyni makaronowej świetnie nadaje się na dyniowe spaghetti – można łączyć go z ziołami, kozim serem, bekonem czy pomidorami.

Kalorie

28 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

100 g dyni zawiera: 2,8g błonnika, 7,7 g węglowodanów, 1,3 g białka i 0,3 tłuszczu. To niewiele, porównując ją do innych warzyw, ale można powiedzieć, że nadrabia to wysoką zawartością potasu - 340 mg, jest również bogata w B-karoten (426 µg witaminy A) oraz fosfor (44 mg). Jednak powinni na nią uważać diabetycy ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75).

Ciekawostki

Im bardziej intensywny kolor ma pomarańczowy miąższ dyni, tym więcej karotenu zawiera. Skarbnicą zdrowia są pestki dyni, które zawierają aż 550 mg magnezu i 1174 mg fosforu w 100 g. Z kolei dynia jest zalecana do spożywania parom starającym się o dziecko ze względu na dużą zawartość cynku.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: